Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change. Marius Barbu - Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change.

Marius Barbu

Asset Director, NEPI Rockcastle

Read below from Marius Barbu's interview how technology can influence the development of sustainability:

 

 

 

 

 

1. Cum ati descrie sustenabilitatea într-o postare pe Twitter (144 de caractere)?
Sustenabilitatea - soluția pentru nevoile și cerințele care ajută la dezvoltarea de proiecte de mediu și educație având un impact de durată în comunitate.

2. Care este proiectul sustenabil de care va aduceti mereu aminte cu drag? În ce fel a impactat societatea?
În 2018, lansam ce urma să devină unul din cele mai reprezentative proiecte pentru donații de haine din România. Cu 73 de tone de articole de îmbrăcăminte donate în două săptămâni, campania Empty Shop, lansată în Promenada Mall, a ajutat peste 6.700 de familii din 12 județe. Hainele au ajuns la 28.000 de persoane din comunități vulnerabile și cu risc de abandon școlar, mulțumită celor peste 10.000 de donatori din toată țara.
Succesul și înțelegerea acestei probleme grave pe care trebuie să o conștientizăm și să încercăm să o rezolvăm, ne-a determinat să continuăm proiectul și în 2019, tot cu rezultate peste așteptări. În plus, anul acesta ne dorim să continuam proiectul, sub o altă inițiativă care să raspundă unei nevoi actuale și să îl extindem în cât mai multe centre din portofoliul nostru.
Misiunea noastră este sa avem un impact pozitiv asupra societății, mai ales în contextul în care activitatea noastră zilnică are loc într-o societate, în comunități. Centrele comerciale din portofoliul NEPI Rockcastle nu sunt doar locuri pentru cumpărături și o modalitate de petrecere a timpului liber, acestea devin spații unde noi toți ne implicăm în problemele comunităților fie că vorbim de grija pentru educație, mediul înconjurător sau comunitățile din care facem parte.
Recent, NEPI Rockcastle împreună cu Crucea Roșie s-au alăturat luptei împotriva Covid-19 și în luna martie, au lansat o platforma de donații online “Implică-te de acasă” iar toate fondurile colectate prin acest portal au fost transferate direct în contul Crucii Roșii Române.
De-a lungul timpul, NEPI Rockcastle s-a implicat în proiecte sociale importante pentru fiecare comunitate în care își desfășoară activitatea și a susținut numai pe parcursul anului trecut peste 80 de ONG-uri active în zona de susținere socială, sănătate, educație și mediu.

3. Este de datoria companiilor să inițieze proiecte care au la bază sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă? In ce fel?
Este obligația și datoria companiilor să includă în strategia lor, ca pilon principal de activitate, responsabilitatea socială corporativă (CSR), cu impact pozitiv asupra comunităților. CSR-ul are la bază trei direcții - responsabilitatea socială, responsabilitatea față de mediu și sustenabilitatea economică, atât de importante pentru bunul mers și buna funcționalitate a societății din care toți facem parte.
Și daca există undeva greutăți în înțelegerea, chiar aplicarea, acestui concept de responsabilitate civică, trebuie să identificăm mediile respective și acolo să acționăm prin educare, sprijin și implementare.
Multe dintre aceste proiecte care au la bază sustenabilitatea se întâmplă cu ajutorul oamenilor, comunităților direct vizate. Trebuie doar să fie aduși împreună, să li se ofere pârghiile și motivația necesară pentru dezvoltarea și implementarea unor astfel de proiecte.
În alte cazuri, tot comunitățile sunt cele care ne arată voluntar sau involuntar, vocal sau tăcut, problemele cu care se confruntă. Trebuie să avem grijă și să conservăm mediul în care toți trăim și activăm.

4. Care este rolul tehnologiei în construcția unei lumi sustenabile? În ce fel poate accelera procesul?

Tehnologia, ca orice alt proces și instrument modern, poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra unei societăți. Depinde de noi, în ce parte vrem să îndreptăm tehnologia pentru a construi o lume sustenabilă.
Vă dau câteva exemple pozitiv în acest sens – rolul pe care tehnologia l-a avut în sistemul educațional, mai ales în această perioadă dificilă (pandemia), sprijinind școlarizarea la domiciliu și neîntreruperea cursurilor pentru elevi; progresul tehnologic din zona construcțiilor, unde vedem din ce în ce mai multe clădiri sustenabile, aceasta fiind o zonă pe care și NEPI o acoperă.